گروه علوم و مهندسی باغبانی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، خوزستان
چکیده
استفاده از ضایعات هرس درختان برای تولید مالچ چوب، یکی از راه های سازگار با محیط زیست برای استفاده مجدد از ضایعات در کشاورزی، و یک راه حل مناسب برای کاهش تبخیر آب از سطح خاک می باشد. وجود مواد بیوشیمیایی در چوب که بر رشد گیاهان اثرات بازدارنده دارند، یکی از محدودیت های کاربرد مالچ خرده چوب می باشد. تعیین اثر بازدارندگی چوب انواع درختان می تواند در بهبود کیفیت مالچ چوب موثر باشد. در پژوهش حاضر چوب نارنج و انار و همچنین دمبرگ اصلی و رگبرگ برگ خرما به مدت 24 و 48 ساعت در آب خیسانده شده و اندازه گیری برخی ترکیبات بیوشیمیایی و ارزیابی اثر دگرآسیبی بر جوانه زنی بذر کاهو انجام شد. نتایج نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار در هدایت الکتریکی (EC)، pH، مواد جامد معلق و همچنینبرخی ترکیبات بیوشیمیایی شامل فنول کل، فلاونوئیدها و شاخص تانن بین عصاره نمونه های گیاهی در هر دو مرحله شستشوی متوالی بود. در هر سه نمونه گیاهی، میزان ترکیبات بیوشیمیایی در مرحله دوم نسبت به مرحله اول کاهش معنی داری داشت. استفاده از آزمون جوانه زنی بذر کاهو (به عنوان روش زیست سنجی برای ارزیابی اثر آللوپاتیکی) نشان داد عصاره تهیه شده از شستشوی نمونه های چوب نارنج و انار و برگ خرمادرصد جوانه زنی بذر، شاخص جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه در کاهو را به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد (آب مقطر) کاهش داد. این نتایج نشان دهنده اهمیت توجه به ترکیبات بیوشیمیایی دارای اثر دگر آسیبی در چوب درختان میوه و اندازه گیری تغییرات این ترکیبات در مواردی مانند تهیه مالچ خرده چوب، کمپوست و خاکبرگ و سایر محصولاتی میباشد که از ضایعات چوب درختان میوه تهیه می شود.