بررسی ترکیبات مؤثره، محتوای فنول و فلاونوئید کل، اثر آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضد قارچی اسانس دارچین بر کپک‌های عامل فساد توت فرنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

2 استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

3 علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

اسانس دارچین توسط روش تقطیر با آب استخراج و ترکیب شیمیایی آن از طریق گاز کروماتوگرافی/طیف‌سنج جرمی شناسایی شد. محتوای فنول (بر پایه روش فولین-سیوکالتو)، فلاونوئید کل (مطابق روش رنگ‏سنجی کلرید آلومینیوم)، خواص آنتی‌اکسیدانی (بر پایه مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS و جلوگیری از زوال رنگ بتا-کاروتن) و اثر ضد قارچی آن در برابر قارچ‌های آسپرژیلوس نایجر، ریزوپوس استولونیفر و بوتریتیس سینه‌را مطابق روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت قارچ‌کشی مورد بررسی قرار گرفت. سینامالدئید با 3/73 %، اصلی‌ترین ترکیب تشکیل دهنده اسانس بود. اسانس حاوی mg GAE/g 33/102 فنول کل و mg QE/g 12/32 فلاونوئید کل بود. علاوه بر این، اسانس قادر به مهار رادیکال‌های آزاد DPPH (90/68 %) و ABTS (70/72 %) و جلوگیری از زوال رنگ بتا-کاروتن (37/55 %) بود. نتایج فعالیت ضد قارچی نشان داد که ریزوپوس استولونیفر و بوتریتیس سینه‌را به ترتیب مقاوم‌ترین و حساس‌ترین سویه‌های قارچی نسبت به اسانس دارچین بودند. اسانس دارچین دارای منشأ طبیعی می‌باشد و بنابراین می‌تواند بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر نگهداری محصولات باغبانی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها