بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس گونه عطر پاییزی Ditrichia graveolens (L.) Greuter (Asteraceae) در استان خوزستان (ملاثانی)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری زیست‌شناسی- سیستماتیک گیاهی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

2 کارشناسی ارشد زیست‌شناسی سلولی– تکوین گیاهی، پژوهش‌سرای دانش‌آموزی غدیر، ناحیه 2 اهواز، ایران

3 دکتری علوم باغبانی – گیاهان زینتی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

4 دکتری زراعت، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

چکیده

یکی از گروه‌های مواد مؤثره گیاهان، اسانس‌ها هستند که به دلیل معطر بودن و داشتن طعم‌های خاص، در صنایع غذایی، عطر‌سازی، لوازم آرایشی و داروسازی کاربرد دارند. اسانس‌ها و ترکیبات آن‌ها دارای عملکردهای چند-گانه‌ای هستند و فعالیت‌های مختلفی از جمله فعالیت‌های ضدمیکروبی، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی از اسانس‌های گیاهان مختلف از سراسر جهان گزارش شده است. به منظور بررسی و شناسایی ترکیبات شیمیایی محتوای اسانس گیاه عطر پاییزی Dittrichia graveolens (L.) Greuter، در استان خوزستان، اسانس این گیاه توسط دستگاه کلونجر استخراج شد و به کمک سیستم کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی GC/MS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. درصد اسانس برگ‌ها به مقدار %3/. بدست آمد. در مجموع، 25 ترکیب از اسانس عطر پاییزی شناسایی شد. نتایج نشان داد که D. graveolens به طور عمده حاوی حدود %39 trans-Caryophyllene به عنوان ترکیب اصلی و %22/9 Sabinene می‌باشد و سایر ترکیبات، محدوده‌ای از 52/0 تا 86/4 درصد را نشان دادند. trans-Caryophyllene و Sabinene از گروه ترپن‌ها هستند که دارای فعالیت‌های ضد‌میکروبی، ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی می‌باشند.

کلیدواژه‌ها